Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Светла Дамяновска представи в Мездра най-новата си книга - „700 дни“

  12.05.2022 14:32
Светла Дамяновска представи в Мездра най-новата си книга - „700 дни“

В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий - 11 май, в Мездра се състоя представяне на най-новата поетична книга на Светла Дамяновска - „700 дни“. Премиерата уважиха събратя по перо, близки и приятели на авторката, която е председател на Литературен клуб „Христо Ботев” при НЧ „Просвета 1925” и гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Събитието е от програмата на 48-ите Празници на културата „Мездра-май“.

„Радвам се, че сме тук сега, каза при представянето на „700 дни“ Светла Дамяновска. Можеше да не сме тук поради високата и абсолютно неоправдана и несправедлива смъртност по време на ковид пандемията… Можеше да не сме тук, ако бяха продължени противоепидемичните мерки.

Тази пандемия е първата всемирна трагедия през XXI век и закономерно тя сложи дълбок отпечатък върху произведенията на съвременните творци. В този смисъл, стихосбирката „700 дни“ може да се нарече и „Летопис на ковидното време“.

„Защото, както споделя авторката в предговора на книгата, в почти 90% от творбите това е темата - тема №1 в живота ни през този период. Но в този отрязък от времето ни имаше не само болест и смърт, а и красота. Защото красота има във всяко произведение на изкуството, дори в това с най-зловещия сюжет.“

„700 дни“ е 11-ата поетична книга на Дамяновска и общо 15-ата в нейната литературна биография. Тя включва „77 лирични къса, някои съвсем малки (като тези от шеговития хайку-речник на българските митологични създания), други големи, почти колкото поеми“, структурирани в три тематични цикъла. Художественото оформление на стихосбирката е дело на самата поетеса, която е и художник. Книгата излиза под щемпела на Издателство „България“ (София, 2021).

„В „700 дни“ Светла Дамяновска продължава търсенията си в съвременната проблематика, след четирите си книги проза и десетте поетически сборника, отбелязва литературният критик доц. Петър Хаджинаков в годишния обзор на поетичната продукция през миналата година „Поезия - 2021“. С нестандартен подход към въпросите на деня, с нови ракурси на визия и пити за интерпретация на традиционните ценности, с често използвани фолклорно-етнографски стилизации.” (в. „Словото днес, бр. 16-17 (1065-1066), 5-12 май 2022 г., с. 16).

На премиерата стана ясно, че в навечерието на Деня на солунските братя Светла Дамяновска е отличена с първа награда в раздел „Есе“ за текста й „Вапцаров и морето“ в XX Национален литературен конкурс „Ний всички сме деца на майката земя“.

Своите впечатления от съприкосновението си с поетичния свят на Дамяновска споделиха дългогодишната учителка по история Светла Кръстева и доайенът на Литературен клуб „Христо Ботев“ Невяна Серафимова. От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева подари на авторката букет цветя, след което тя получи поздравления и раздаде автографи на своите почитатели.