Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Община Мездра наградѝ 120 изявени ученици, групи, състави и учители

  25.05.2022 15:59
Община Мездра наградѝ 120 изявени ученици, групи, състави и учители

По случай 24 май Община Мездра наградѝ 120 изявени ученици, групи, състави и заслужили учители

По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, Община Мездра наградѝ с грамоти и финансови поощрения 107 ученици за постигнати успехи през учебната 2021/2022 г. на международно, национално и регионално ниво в областите „Наука и техника“, „Изкуство и култура“ и „Спорт“. 38 от тях са от ОУ „Христо Ботев“, 23-ма от СУ „Св. Климент Охридски“ - Зверино, 18 от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, 17 от СУ „Иван Вазов“, 4-ма от Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и 2-ма от Сдружение „Новото поколение на талантите“.

Групови награди за постижения през тази учебна година получиха Вокална група „Детски свят“, мажоретният състав и детският футболен отбор при ЦПЛР, Вокална група „Wings” и Танцовите формации „Keep It Real” - 9-11 г., 12-15 г. и 16-18 г. от „Новото поколение на талантите“ и Детски танцов състав „Мездренче“ при НЧ „Просвета 1925“.

Във връзка с тяхното пенсиониране специални плакети за цялостен принос в образованието бяха връчени на петима дългогодишни учители: Виолета Найденова (СУ „Иван Вазов“), Аделина Фикова и Таня Любенова (ОУ „Св. св. Кирил и Методий“), Вилма Христова (ОУ „Христо Ботев“) и Румяна Шопска (СУ „Св. Климент Охридски“ - Зверино).

„Днес всички ние трябва да бъдем горди, каза в приветствието си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Защото 24 май е празник на Слънцето. Неслучайно прабългарите са издигнали Слънцето в култ - защото то дава светлина. Ние трябва да бъдем горди с този празник, защото е единствен и уникален в целия свят - празник на буквите, празник на писмеността. Ние имаме тази привилегия и трябва да се гордеем с това.

Един древен историк е казал: „Българите са нация, която може да има всичко, което пожелае. Но не с меч, не с кръв и огън, а с просвещение и вяра!“ Ако не сме го постигнали в миналото, силно се надявам, че ще го постигнем в бъдещето.

Нека да поздравим тези прекрасни деца, които са плод на усилията на толкова много хора - на родители, на учители. Бъдете живи и здрави, скъпи деца, уважавайте този празник! Да благодарим на вашите учители, както ние сме благодарни на нашите учители. Защото утре вие ще станете преподаватели. И запомнете: винаги трябва да бъдем признателни на светите братя Кирил и Методий и на техните знайни и незнайни ученици, които са разпространили тези кодове, тези писмени знаци по целия свят. За да може днес повече от 300 млн. хора на планетата да пишат на кирилица и буквите на Св. Климент Охридски да са за тях прозорец към света!“

Празнична програма по повод 24 май изнесоха възпитаници на Детските градини „Детелина“, „Мир“, „Роза“ и „Слънчице“ - гр. Мездра и на ДГ „Звездичка“ - с. Зверино.

Ученици от V „б” клас в ОУ „Христо Ботев“ - Мездра организираха благотворителен базар в подкрепа на избрана от тях кауза. От продажбата на изработените от децата сувенири бяха събрани повече от 500 лв., които ще бъдат дарени за лечението на 8-годишната Сияна Маньовска.