Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Излезе от печат новият юбилеен вестник „Ботйов лист“ 2022

  28.05.2022 21:51
Излезе от печат новият юбилеен вестник „Ботйов лист“ 2022

„Азъ мисля, че е срамота и грѣхота, ако оставимъ единствения добросъвѣстенъ български вестникъ да пропадне или да прекрати своето сѫществувание. Повече азъ не желая ни да говора. Който има родолюбиво сърдце и чиста душа, за него не сѫ потрѣбни нито силни подбуждения, нито бодливъ остенъ. Боже мой, дали щемъ и ние нѣкога да станемъ хора? Ако нашитѣ по-първи хора се отказватъ (?) да работятъ за народнитѣ интереси, то какво добро трѣбва да очаква човѣкъ отъ малодушнитѣ и отъ безхарактернитѣ наши предводители...?“                                  

Откъс от статията“ Значение на журналистиката“,  в.„Знаме“, Цариград, 2 октомври 1874 г.     

С тези думи на легендарния поет и революционер Христо Ботйов се обърна към младежката аудитория във фоайето на Врачанското читалище „Развитие“ главният редактор на в. „Ботйов лист“- врачанският историк  Красимир Григоров. Г-н Боян Ботйов - председател на общонародната фондация „Христо Ботйов“,  бе привлечен от Врачанския обществен инициативен комитет в качеството си на официален водещ при представянето на тазгодишния юбилеен встник „Ботйов лист“ на 27 май 2022 г. След встъпителното си  слово по време на представянето на новия книжен брой, той връчи почетен плакет и грамота на главния редактор с лика на поета-революционер за популяризирането на живота и делото на Христо Ботьов, както и за неговата поредица от публикации от цикъла „Революцията- триумфална врата за всеки народ“ и „Духът на Войводата“.

Визията на вестника е тотално променена. Новият формат А4+, дизайнът и печатът тази година са дело на фирма „Арт инженеринг“, представлявана от Юлиан Кирилов. Новият брой максимално се доближава до първите издадени вестници след смъртта на Войводата от 1876 г. Печатът е изцяло цветен, което прави изданието атрактивно, търсено, стилно и професионално издържано. Обемът на книжното тяло е съществено увеличен до 48 страници.

„През последните години вестникът се утвърди като визитката на Враца, градът на Ботйовия подвиг и слава. Поетът-революционер истински го заслужава“, това заяви в своето слово от името на работния екип Красимир Григоров. В новия юбилеен брой участват 48 от най-известните изследователи в областта на българското Възраждане до момента. Достатъчно е само да споменем имената на проф.д.и.н. Николай Жечев- доайен сред изследователите в Ботевознанието, проф. Андрей Пантев, носител на наградата „Голям Платонов Нобел на века“, чл.кор.проф.д.ю.н.Атанас Семов, носител на катедра „Жан Моне“ на ЕС, проф. д-р Пламен Митев , декан на Историческия факултет в СУ/2007- 2015г./, проф.д-р Пламен Павлов, преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, автор и водещ на предаването „Час по България“, проф.д.и.н. Вера Бонева, историк, преподавател, експерт по музеология и управление на висшето образование, проф. д.ф.н.Валери Стефанов, декан на Факултета по славянски филологии в СУ / 1999г- 2007 г/, и председател на Съюза на колекционерите,  проф. д.ф.н. Николай Аретов от Институт за литература, БАН, критик и изследовател на Българското възраждане. Тази плеяда от изтъкнати имена може да бъде упомената докрай, но по-важното е, че с всички тях работим от години по темата за културно-историческото наследство, завещано ни от този титан на революционната мисъл и слово.  С 11 професори, 3 доценти, 2 главни научни асистенти, 3 доктори на исторически науки, 2 докторанти, 2 директори, музейни завеждащи уредници от цялата страна и 3 изявени журналисти работихме заедно на добра воля в продължение на последните 2 месеци за това градът ни да получи неабходимото признание и да продължава да се утвърждава като „град на Ботевата слава“. С гордост ще отбележа, че създадохме авторитетно издание, с което всяка общинска управа може да се съизмерва. За пръв път на страниците на вестника се поместват архивни единици от фондовете на историческите музеи в страната. Също така за първи път се прави паралел между новите паметници на Христо Ботйов и рушащите се, както и тези, над които са извършени посегателства. За пръв път се отваря и голямата тема за изопачаването на истините, както и за излъганите надежди, за променената абревиатура Ботйов, за трудните истини, които битуват и тлеят в душите ни, за съдбините на скромните ратници.  

Екипът на вестника има амбициозната  цел изданието да достигне до всички ученици от Врачанските училища, както и до училищата в страната и в странство, чиито патрон е Христо Ботйов. Изданието вече получи и първите одобрения и коментари в Министерството на културата , Образователното министерство и Министерство на външните работи. Но за да стане тази идея факт, на преден план бе изведена  ролята на спомоществователите или дарителите в лицето на Пламен Цветков, Красимир Богданов, инж. Момчил Младенов, инж. Николай Ненчев, Явор Цветков и  други, част от които не желаят имената им да се афишират.На всички тях дълбок поклон за пословичната всеотдайност, така, както безкористно са го правили предците ни преди много години. Удовлетворени сме от добре свършената работа, но поради голямото търсене на вестника сме обезпокоени от недостатъчния тираж, затова през оставащите дни кампанията по набиране на допълнителни средства продължава. Колкото и да сме изобретателни и креативни, ние трудно ще преодолеем галопиращата инфлация.  Сериозна полемика по време на проявата се разви при представянето на една от последните книги „Убиецът на Ботев - нови архивни документи“ на великотърновския изследовател и писател Николай Иванов.

 От името на Обществен инициативен комитет,

 Красимир ГРИГОРОВ -  гл. редактор на в. „Ботйов лист“- 2022 г.