Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Видин е домакин на регионална конференция в рамките на проект

  30.06.2022 19:37
Видин е домакин на регионална конференция в рамките на проект

Видин е домакин на регионална конференция в рамките на проект Градски бранд Дунав+

Темата на конференцията, която се провежда в залата на Общински съвет – Видин, е „Творческият Дунав. Свързаността – ключът към преодоляване на „процеса на свиване“.

Приветствие към присъстващите поднесе заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. Тя отправи поздрави от името на кмета д-р Цветан Ценков и изрази задоволството си, че продължава успешната реализация на проект Градски бранд Дунав+. „Община Видин, като асоцииран партньор по проекта, продължава подкрепата си за осъществяването на неговите цели. Радвам се, че днес имам възможността да дам начало на регионалната конференция и съм сигурна, че тя ще провокира нови идеи как градове и региони, разположени по поречието на Дунав и подобни на Видинския, да си сътрудничат, да намерят общи пътища за своето развитие чрез иновативни културни и туристически продукти“ – заяви тя. И сподели, че Община Видин поддържа много тесни контакти с побратимената румънска община Калафат: „Не само общинските центрове, но и редица селища от двете общини имат чудесни взаимоотношения и реализират общи проекти и културни инициативи. И това е един успешен мост за сътрудничество, за привличане на повече посетители в тези региони, за установяване и на социални, и на икономически контакти“ – каза Борислава Борисова, след което пожела ползотворна работа на конференцията и призова жителите и гостите на Видин да посетят различните прояви, които са подготвили организаторите през фестивалните „Дни на Дунав“.

Конференцията се фокусира върху възможностите за развитие на българските и румънските градове по поречието на река Дунав. Акцентът е върху изграждането на културни мостове между дунавските общности, значението на креативните и творчески индустрии и оползотворяване на културно-историческото наследство като инструменти за преодоляване на икономическите и социални предизвикателства. Тя е част от множеството инициативи, които се провеждат от 29 юни до 3 юли по проекта. Целта е да се отбележат подобаващо „Дните на Дунав“, които се организират едновременно в няколко държави по поречието на реката.

На 2 и 3 юли предстои фестивалът „Богатствата на Дунав“, като проявите, включени в него ще се проведат основно в Крайдунавския парк и на откритата сцена при Художествена галерия „Никола Петров“. В програмата са предвидени изпълнения на народна музика и танци, спортни активности, изложба-базар на местни занаятчии, изложение и дегустации на местни вина и деликатеси и др.

Организатори на събитията са Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“, Община Видин, Нов Български Университет, Национален център за изследване и развитие в туризма (Румъния) и Община Калафат.

30.06.2022

 

 

 

 

 

 

Последни
Анкета
Ще успее ли служебното правителство да се справи с кризите в страната?

Резултати